Snart två månader

Nu har vi vart här i strax 7 veckor, tiden går verkligen fort. Denna vecka har vi inte gjort så mycket, varit i skolan och så.  Har haft huvudvärk hela veckan och hela förra veckan också. Tror att jag kanske måste se över min kost, äter vegetariskt här, och jag är inte ett fan av grönsaker, så kanske är någon vitaminbrist. Känns som att jag har varit sjuk hela tiden här. Först var min mage mongo i ca. 4 veckor ,sen hade jag en förkylning i nån vecka och nu huvudvärk. Jippie.

Varje morgon så ställer sig barnen i 2 led, KG i ett, Nusery i ett. Då går läraren och ”inspekterar” deras skoluniformer och deras händer samt naglar, om de är för långa naglar eller smutsiga så får se piskrapp på händerna. Helt sjukt.

Känns som att man går tillbaks i tiden 100 år.  Typiska könsroller. Om nått ska lagas eller diskas så är det kvinnorna/tjejerna som alltid gör det. Om det är någon som är trasigt och behöver fixas eller så, så är det männen/pojkarna som gör det.

Vad kan jag säga om allt då? Ja, vi vet inte riktigt om vi trivs här. Jag gillar Ghana och jag har inget problem med enkelheten. Men det känns som att man är överflödig, att man inte gör någon direkt skillnad på skolan. Sen så trivs jag inte med Madame. Känner mig helt enkelt inte hemma här. Hon har inte gjort någon ansträngning så att vi ska känna oss som hemma. Det känns som man hela tiden måste ursäkta sig för att man tycker att man är i vägen, och relationen mellan oss? Tjaa, det finns ingen direkt relation. Hon är så tyst, försöker ibland prata med henne, men hon är verkligen så få ordig. Känns mest spänt, pinsamt och jobbigt när man pratar. Jag vet att jag inte är världens mest pratsamma och öppna person, men jag tycker att jag i alla fall, även om jag är blyg så försöker jag prata med henne.  Men det känns som att eftersom hon är värdinnan i huset borde hon försöka göra oss hemmastadda och i alla fall visa nått intresse av att ha oss här, vara entusiastisk.

Vi funderar på att eventuellt byta. Antigen till Lotus, det är ett barnhem för flickor och sen driver de också en förskola. Det var det stället som vi ville åka till från första början, men det strulade sig. Det andra alternativet är ett barnhem i Kasoa, som jag har blivit tipsad om. Vi ska åka och besöka det imorgon eftermiddag.

När ni läser det här så kanske ni tror att allting är jättehemskt, och så är det inte. Men just detta inlägg fick handla om negativa saker.

Finns mycket positivt här, som tex: Barnen är kramgoa och glada, trevliga människor, utflykterna och helt enkelt att uppleva en annan kultur och en annan värld.

Får helt enkelt se hur allt ter sig.


Hoppas ni har det bra där hemma och ta hand om er,
Många Kramar


Helgen

I fredags hade jag och Sara vår första lektion med barnen, som vi själv höll i. Ruth, läraren som vanligtvis har nursery, var med KG, för att KG läraren har slutat komma. Eftersom vi inte hade hunnit planera något och man vetinte på vilken nivå de är så, så blev det mest att vi gjorde sådana övningar som vi hade sett att lärarna här gjorde. Men idag, så ska jag och Sara sätta oss ner och planera. Så vi är väl förberedda.

Igår var jag och Sara i Accra, vi åkte till Accra Mall. Ett köpcenter i Accra, ungefär lika stort som Väsby Centrum, hahaha. Där finns det massa västerländska grejer. Kändes konstigt att vara där, kändes nästan som hemma, gå runt i köpcentrum som hade AC. Så skönt, det var svalt. Vi gick till en bokhandel och kollade runt, Sara köpte en bok, jag hittade ingen. Sen gick vi runt och kollade på lite allt möjligt. Gick in på en supermarket och köpte kitkat (mums!) och lite andra saker, som är svåra att hitta här annars.  Åt lunch där också, jag tog grillad kyckling med pommes frites, det var jättegott! Hemma på Cosmic äter vi ju annars bara vegetariskt. En komisk grej…När vi skulle åka till centrala Accra igen så skulle vi ta en tro-tro till tema station (ett ställe i Accra), och vi frågade tro-tro maten (Mate, är han som får in folk, säger vart den ska) om den gick till Tema station och han sa ja, så vi hoppade på. När den kom fram så tänkte vi… hmm det här känner inte jag igen? Vad skumt. Så vi frågade människorna där hur vi kom till Art’s Centre, och de sa: Nej, här i Tema finns det inget Art’s Centre, det ligger i Accra. Vi: Är vi inte i Accra, Tema station?! Och nej det var vi tydligen inte. För vi hade tagit tro-tro åt fel håll så vi kom till en stad/område som hette Tema. Så klantigt av oss! Men vi tog en tro-tro till Tema station, och hamnade rätt, och gick till Art’s Centre och köpte lite grejer.

Note to self: Tänk två gånger innan du hoppar in i en tro-tro :)


Cape Coast

Nu sitter vi här, kom hem från Cape Coast igår. Vi åkte tro-tro till Cape Coast, tog ca. 2 timmar. När vi åkte så fick man se mycket grönska. Vackra träd och det var så grönt, i alla fall vissa delar. Det var vackert att se, vilket coolt landskap Ghana faktiskt har. Vi kom fram runt lunchtid på måndagen till Cape Coast. Bodde på Oasis Beach Resort, ett mysigt ställe precis vid stranden. Gjorde inte så mycket den dagen, mest slappade och badade, var väldigt skönt. På tisdagen besökte vi Cape Coast Castle, ett slavfort några minuter bort. Var verkligen jättehäftigt att se hur det såg ut, hade bara sett bilder innan. Vi gick en guidad tur runt fortet, var intressant att höra hur folk hade haft det här. Det känns så overkligt när man stod i männens resp. kvinnornas hålor. Så hemskt att tänka sig att här trängdes flera tusen människor, under hemska förhållanden, det enda ljusinsläppet var en litet fönster som det knappt kom in någon sol genom.

På Onsdagen åkte vi till Kakum National Park, ett regnskogsreservat. Vi började med att gå canopy walk. Det var riktigt häftigt men också riktigt läskigt. Man var ju 40 meter ovanför marken! Gick på hängbroar som svajjade när man gick, var läskigt. Men jäklar vilken utsikt. Man fick överblick över regnskogen, det var jättefint. Helt klart en upplevelse man sent kommer att glömma. Efter canopy walken gick vi nature walk, gick runt i skogen medans en guide berättade om olika träd och så, intressant.

Idag  är det fredag och min födelsedag, jag fick ett jättefint födelsedagskort av Sara! <3 Vi ska nog inte göra någonting speciellt idag, båda är sjuka…vilken tur vi har…

 På lördag ska vi i alla fall åka in till Kanishie och hämta min klänning som jag sydde upp.


Bilder


Här är våran toalett


Här duschar vi


Skolan/Huset där vi bor


Köket


Här hämtar vi vatten ur brunnen

 


nytt inlägg

Jag och Sara  har skrivit upp en lista på allting som vi suktar efter i matväg, min var såhär; Blåbärspaj med vaniljsås,  en mör biff med bea och potatisgratäng, falukorv med stuvade makaroner, pannkakor, kycklingsallad, oliver, Gravad lax med dillstuvad potatis, Loka päron, Subway-macka, pålägg på mackan, gurka, dipp.

I veckan har vi besökt en marknad; ”Kaneishi Market”. Där köpte Sara en klänning och jag köpte tyg som jag gav till en skräddare, för att sy upp en klänning. På Kaneishi Market har de verkligen allt möjligt; mat, köksartiklar, kläder, skor, hårgrejer, tyg. De har en hel våning med bara tyger! Är jättekul att gå runt och titta. Väldigt färggranna tyger med speciella mönster.

På nyår så mötte vi upp Karolina och hennes kompisar på ”Big Milly’s Backyard”, samma ställe som jag och Sara var på över julen. På nyårsafton så badade vi, det var jätteskönt att svalka sig eftersom det var så otroligt varmt. Sedan på kvällen var det buffée; biff, kycklingspett, pastasallad, kycklingklubba, fisk, kräfta, potatis. Det var skitgott! Och magsjuk blev man inte heller, förvånade mig att jag inte blev det, jag åt ju trots allt biffen och kycklingen.  De hade dukat upp trevligt under palmerna. Vi  6 fick ett eget bord. Satt och snackade och hade det trevligt. Senare på kvällen så blev det musik och brasa. På stranden så träffade man på väldiga många, främst rastafaris som rökte på.  Blev förvånad över att de visade det så öppet, ingen reagerade speciellt mycket på det.

Idag sov jag enda till halv sju! Jag vaknade bara en enda gång. Det är WOW för att vara här. I vanliga fall har jag vaknat flera gånger under natten, och vaknat vid 4/5 och inte kunnat somna om. Så hoppas det fortsätter såhär.

Denna vecka som kommer så ska vi åka till Cape Coast. Hade tänkt besöka ”Kakum National Park”, en regnskog. Vi har planerat att gå deras ”canopy-walk”, man går 40 meter ovanför marken mitt i regnskogen på broar. Ska bli väldigt spännande men också väldigt läskigt. Jag är höjdrädd, så hoppas att jag klarar att gå den. Annars finns det annat man kan göra där, bara gå runt och kolla. Vi ska också besöka olika fort som ligger i Cape Coast, ska bli intressant.

Någonting jag stör mig på otroligt mycket är kyrkan i närheten. De sjunger och har sig mitt på natten, respekt för att folk vill sova? Vore ju bra. Speciellt under julafton, då var det som att helvetet brakade loss. Det hörs över hela området. Folk här i allmänhet är väldigt troende, kristna. På butiker, tro-tro står det tex. ”God bless you”, ”Try Jesus”, ”Jesus is lord”. Sen har de väldigt många kyrkor, vi har 2 stycken bara i vårt lilla område.  Madames dotter tillhör Jehovas Vittne. Jag och Sara försökte hålla oss för skratt när Ashely talade om det för oss. Det känns så komiskt, dörrknackarna där hemma.  Om man skulle säga att man inte trodde på någon religion här så skulle de tycka att man var  jättekonstig. De har stora plakat längst vägarna där det står en viss kyrkas agenda. Tex. Bible studies, worship god,  women studies.

Hela denna hej-jag-älskar-jesus finner jag störande, det är verkligen så intensivt. Vart man än går så står det något budskap om Gud. Det är verkligen så annorlunda gentemot hemma i Sverige.  Mock the cross, någon? :)

 

Tack för alla kommentarer, hoppas ni har det bra där hemma. Stor kram


RSS 2.0