vardagen och området

Tänkte berätta lite om vardagen här. En vanlig skoldag stiger vi upp halv 7, duschar och äter frukost. Barnen anländer till skolan strax efter  7 och framåt. Då börjar de städa skolgården. Vi hjälper till i Nursery och KG, de börjar sina lektioner vid 9. De sjunger en stund sen börjar undervisningen. De använder sig av CANS systemet. Colors måndagar, Alfaphet tisdagar, Numbers onsdagar, Shapes torsdagar, och fredag repetition.

Kalabule heter området som vi bor i, är en liten plats utanför Kasoa. Om man ska posta brev, växla pengar åker man in till Kasoa. Som tur är det nära, bara 5 min med tro-tro. Däremot om man ska ta ut pengar, måste man åka in till huvudstaden Accra, och det kan ta alltifrån 40 min till 3 timmar beroende på trafiken.

Det är svårt att de vart ett område börjar och slutar. Det är inte skyltat eller så på samma sätt som hemma. Så det är ganska förvirrande. Speciellt på småvägarna, där står det ingenting!

Väldigt många hus här står ofärdiga; inga fönster, dörrar, vissa har inte ens tak. Jättemånga hus är så. Vissa som inte har råd med hus bor i plåtskjul. Man förstår inte hur en familj kan få plats i ett litet skjul, att de faktiskt är deras boende.  Vi har inte gått runt så mycket i området, man känner sig så utstirrad, och man vetinte hur långt man kan gå, man måste ju hitta tillbaks också ,hehe.

Elen här går ut lite då och då. Man måste vara beredd med pannlampa på kvällen, så man ser någonting när man lagar mat/är i badrummet. Det blir verkligen kolsvart på en timme här.

Madame (hon som vi bor hos) är snäll men tystlåten. Känns som att man själv måste fråga om allting. Hon har inte sagt så mycket om någonting. Ashley sa att det är så hon är.


En solig jul

Vi har spenderat julen på Big Millys, en resort vid kokrobite beach. På Big Millys finns det en restaurang, bar och olika slags rum (svit, hut, sovloft, korridor). Vi hade reserverat en double hut med egen toa och dusch. Men när vi kom dit så sa de att det inte fanns och att vi fick ta ett annat alternativ. Jag var ganska irriterad, och jag visade det också, hehe. Rätt ska vara rätt! Igår, sista natten så fick vi byta. Så då hade vi en toalett som spolade och nästan en riktig dusch, vilken lyx! J    

Jaaa…vad så vad har vi gjort? Inte så mycket, vi har ätit gott, badat och haft det skönt. Så härligt att bara ta en promenad på stranden Jätteskönt att ta ett dopp, vattnet är ljummet, perfekt! Dock var det ganska strömt, så man doppade sig mest. Älskar att bada i havet.

På julaftons kväll så var det en afrikansk dans och trum show, de var skitduktiga. Ascoolt!

 Känns väldigt udda att det faktiskt var julafton igår, svårt att förstå att det verkligen är jul. Man är ju van vid snö och allt. En annorlunda jul helt klart. Saknade lite allting där hemma, fira jul med släkten är mysigt, kolla på kalle ankan klockan tre, äta knäck och annat julgodis.

Hur har eran jul där hemma vart då? Fått några skojiga klappar? Ätit mycket julmat?





 

GOD JUL I EFTERSKOTT OCH MÅNGA KRAMAR


en liten sammanfattning

Så tänkte berätta lite mera om hur det är. En sak jag har lagt märke till är att barnen är så hjälpsamma! De hjälper till att diska, tvätta, städa, utan att ens någon bett de om det. Madame (Jayaliila) låter barnen göra hushållssysslor för att kunna betala av skolavgiften, uniform osv. Eftersom många har det väldigt dåligt ställt. Vissa familjer har inte råd att barnet både går i skolan och får mat, så vissa barn går inte i skolan, medans vissa barn går i skolan, men då har inte föräldrarna råd att ge barnet mat.

En dag var den en pojke som hade någon slags bula/svullnad i ansiktet, och vi frågade vad som hade hänt, han sa att hans pappa hade slagit honom. Många barn blir slagna av sina föräldrar här, de tycker att de är ok. Många föräldrar tycker också att det är helt ok om lärarna slår barnen. Helt sjukt säger jag bara, att slå barn lär de inte någonting. Våld gör ingenting bättre, bara sämre.

Det är ett av barnen som jag har fått upp ögonen för, hon heter Mary, hon är så söt! Men hon är otroligt smal, läskigt. Hon har i alla fall jättesöta skrattgropar och är så härlig.

I torsdags hade barnen ”Our day”, det var sista dagen innan de gick på jullov. Då fick de extra god mat; sallad, ris, ägg. Och kaka, klubba, juice. Denna dag hade de heller inga lektioner, det var fri lek som gällde. Fick göra lite av som helst. Vi (Ashley,jag , Sara) fick en present av en elev, Samuel. Det var ett paket kakor, så sött att ge oss en julklapp! :)

Förutom att jag är sjuk, så börjar jag trivas. Känns bra. Här kommer lite bilder:




Sara och jag

bild


lördag

Idag har verkligen inte vart min dag. Jag har mensvärk, huvudvärk och så är jag magsjuk. Kan verkligen inte behålla någonting. Bläääää. Har druckit massa resorb idag. Har provat Ashelys receptbelagda magmedicin, hoppas den hjälper, annars får jag ta min ciproflaxcin eller vafan det var.

Vetinte vad jag ska skriva, är inte på så bra humör, mår som en apa.





framme i ghana

Nu har det gatt nagra dagar sen vi kom fram. jisses, vetinte vart jag ska borja eller sluta. finns sa mycket att skriva om! forsta dagarna var valdigt svara, allt ar sa annorlunda, blev varsta chocken. nu kanns det lite battre iallafall. det ar otroligt varmt har, och det ar sa varmt, svettas hela tiden, som tur har vi en flakt i vart rum. men barnen ar underbara, sa sota och rara. det ar dock ganska pafrestande for de klanger pa en jamt! och de tycker att mitt har ser ut som jesus, haha. en grej som jag tycker ar valdigt konstigt ar att vissa larare sover pa lektionerna... usch idag fick jag se nagot hemskt! idag rabblade barnen upp siffror pa tavlan 1 till 70, och det var en tjej som inte kunde just nagon siffra eller inte kunde uttala de, sa da beodrade lararen ett annat barn att ta en trastav och sla typ 3 ganger pa barnets handflator, hon borjade grata, det var sa hemskt! har pa cosmic far de inte anvanda vald, sa jag ar chockad over att se det, men vad jag hort fram ashley sa var det varre f;rrut, nu ar lararna inte lika hemska. ska lagga upp bilder snart tror jag, vetinte riktigt vad jag ska skriva mer om...vad vill ni hora? saknar er alla, stor kram!

Snart bär det av!

Oj oj oj, bara några dagar kvar tills det bär av till Ghana. Känns väldigt overkligt, mycket blandade känslor. Kommer kännas jättekonstigt att fira jul, nyår och min födelsedag där borta. Men ska bli spännande att se om/hur de firar kul och så.

Kan börja med att berätta lite om hur jag ska bo, vad jag ska göra. Jag åker med min underbara vän Sara. Känns skönt att inte åka ensam när man åker på en sånhär resa. Vi ska bo i ett område som heter Amanfro, en slags by (?) nära Kasoa (som är en liten stad), cirka 1 timme från huvudstaden Accra.Kommer att bo på själva skolan, med Jayaliila, hon som äger den. När vi kommer dit kommer en annan volontär också vara där, hon heter Ashley och är från Kanada. Vi kommer att sova i ett rum med 4 sängar, antagligen våningssängar. Så alla volontärer sover tillsamans. Sovrummet ligger vägg i vägg med klassrummet där jag och sara kommer undervisa, ganska praktiskt. Kommer att äta vegetariskt, hehe önska mig lycka till! Toan är ett hål i marken, och vi får ta "bucket baths", alltså en hink med vatten när vi duschar.

Ska bli väldigt intressant :D


Håller just nu på att packa...hur ska man kunna packa för 6 månader? Aja, en väska måste räcka. För den stora ryggsäcken ska jag packa ner saker till barnen. Måste kolla så jag har med mig alla nödvändiga saker: adapter, pass, gula boken och sånna grejer.

Antar att det är via bloggen som jag kommer att ha kontakt med alla vänner osv. Kommer nog inte att använda alla andra konton man har på nätet. Blir väl detta och mailen, så se till att kommentera, om ni vill ha kontakt med mig. Och sen brev kommer jag att skicka till någon/några antar jag.





RSS 2.0